BEL: 06 - 423 029 79
WEERBAARHEIDSTRAINING JONGEREN GROEP 2

WEERBAARHEIDSTRAINING JONGEREN GROEP 2

Jong geleerd, oud gedaan

Vandaag is de tweede groep Jongeren die de Weerbaarheidstraining hebben gevolgd grotendeels geslaagd. Het was een fijne groep Jongeren die ondanks de Ramadan (waar 5 van de 10 aan meededen) zich kranig doorheen hebben geslagen. Ze hebben veel geleerd en met name dat ze een “keus” hebben in hoe ze met bepaalde situaties omgaan. IMG_3844Uit de praktijkvoorbeelden die ze gaven kwam naar voren dat ze zich bewuster zijn van hoe hun eigen gedrag van invloed kan zijn op hoe een ander hierop reageert en dat ze door middel van ademhalingstechnieken, non/verbale communicatie en mentale en fysieke verdediging zij een situatie die normaal angst of agressie kan oproepen bij ze, rustig en sterk kunnen aangaan.

Rots en Water

Wij spreken van een Rots reactie wanneer je vooral bij je eigen doelstelling blijft en deze zonder je te laten beïnvloeden door anderen aangaat. Water staat voor het meegaan met wat de ander wilt en je schikken naar wat een ander van je verlangt. Waar we in de eerste groep veel jongeren hadden die vaak primair reageerden met een Rots reactie en juist moesten leren soms wat water bij de wijn te doen om zo tot het beste resultaat te komen, hadden we in deze groep wat meer Jongeren die juist het gevoel hadden over zich heen te laten lopen. Zij hebben juist moeten leren om op een gezonde maar duidelijke manier voor zichzelf op te komen. Natuurlijk is het niet zo dat dit van de ene op de andere dag veranderd, maar we merken uit hun eigen praktijkvoorbeelden wel dat ze flink oefenen hierop. Het was dan ook een dankbare groep om voor te werken.

Op eigen benen verder

Nu moeten ze grotendeels zelf verder het werk doen, maar uiteraard laten wij ze niet los. Mijn collega Francine pikt de dames en heren op die onder detailhandel, zorg en horeca vallen en ikzelf ga individueel met de heren aan de slag die onder bouw, techniek, beveiliging en zakelijke dienstverlening vallen. Aan motivatie ontbrak het de meeste niet, zij hadden zelf al een school in gedachten, of een (leer) werkplek waar we binnenkort op doorgaan.

Sommige moeten nog lessen inhalen, maar daar vertrouwen we op dat ze dat doen en slagen, de rest heeft ons al uitgenodigd om samen met hen een soort after suikerfeest te vieren ter ere van hun geslaagde training.

Op naar groep 3 die gaat starten in augustus na een welverdiende zomervakantie ­čÖé

 

Geef een reactie